Upplevelser

Tips: ”Nästan som i Skellefteå”

Översiktsbild över Skellefteå stad i vintertid
Här har vi samlat upplevelser som påminner dig om Skellefteå. Inget är ju såklart lika bra som originalet men det kanske funkar ändå.

Självklart ser vi att ni följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Se Skellefteå AIK spela hockey:

[Stockholm] För många “stockholmsskelleftebor” var Papagallo a.k.a Papas en källa till trygghet och en garant när det kom till att träffa på någon man kände. En kulturellt sammanhang många befarande skulle försvinna när Papas förra året var tvungna att stänga ner. Men sörj icket medsupportrar, Söder Bar & Restaurang på Ringvägen 125 i Stockholm är vårt nya söderhak och sänder alla Skellefteå AIK:s matcher. Ses där!

Broarna runt:

[Stockholm] Saknar du att ta en prommis broarna runt? Tur då att det finns broar i de allra flesta städer. Plugga in hörlurarna och smek på lite Wannadies och Üniforman, och vips är du hemma.

Bergsbyglassen:

[Sverige] Bergsbyglassen har lämnat oss, men den lämnar aldrig våra minnen. Den grandiosa mjukglass-siluetten var inget annat än ett glassarkitektoniskt mirakel som alla Skellefteåbor kommer att minnas för livet. Så ut och hetsa glasskonstnärer landet runt och återskapa den genuina glassupplevelsen ala schtaan. För Skellefteå, i glassen.

Skelleftecafé på Södermalm:

[Stockholm] Svedjan Bageri är Skellefteås hetaste bagarexport. Även om du inte kan få utsikt över vatten med kossor i förgrunden så kan du åtminstone få riktigt gott hembakt bröd med Skellefteåtouch i Stockholm numera. In på en bulle, surdegsfralla eller en kopp slätt och känn smaken av hemma.

Känn på myrmarken från hemma:

[Stockholm] Myrarna runt Långviksträsk hör till de största och mest orörda i länet och här är vildmarkskänslan stark. Sjön Långviksträsk omges av kärr och mossar och doftar skvattram och djup skog. I slutet av sommaren lyser hjortronen gula i myrkanten – precis som hemma.

Norrlandsboden

[Stockholm] Sugen på smaken av Norrland? På S:t Eriksplan 9 i Stockholm ligger Norrlandsboden – en delikatessbutik som har ett brett sortiment av norrländska godsaker. Eller vad sägs om Kalix löjrom, renstek, hjortronsylt och mycket mer. Sitter inte här och dräll – mot Vasatan!

Vintersimmet 

Kan du inte komma upp till Skandinaviska Mästerskapen i Vintersim i år? I Hellasgården söder om Stockholm arrangeras en årlig vintersimstävling som kan fungera som substitut. Läs mer på http://www.sthlmws.se/. Simma lugnt!

Jävre turiststation

Om du saknar Gunnar Lehtipalos modernistiska byggnad kommer här några tips på andra byggnader i samma stil runt om i Sverige:

Turning Torso (Malmö),  Kuggen (Göteborg), Globen (Stockholm), Marinmuseum (Karlskrona), Halmstads stadsbibliotek.

Ånäsethyveln i vårt hjärta

[Sverige] När du får syn på osthyveln i Ånäset, då vet du att du är hemma. Ett enkelt knep för att alltid känna dig hemma – var du än är i världen – är att alltid ha en osthyvel till hands. I backspegeln på bilen, som nyckelring eller modifierad fönsterskrapa. Osthyveln ÄR Skellefteå.

Upplev Trästockskänslan i GBG

[Göteborg] Stökiga tältnätter, svettiga konserter och kanske lite lervälling. Blir nostalgin allt för svår att hantera finns det faktiskt en festival nära dig som kan fungera som ett substitut: Way Out West. Inte som Trästock, men funkar.

Från en bro till en annan

[Malmö] Snart byggs Sveriges längsta träbro i Skellefteå – Karlgårdsbron som breder ut sig elegant över älven. Men för att stilla hemlängtan till broarnas stad kan du ju trösta dig med att blicka ut över Öresundsbron. Också väldigt lång faktiskt.

Dröm dig bort till Ladan i Scandinavium

[Göteborg] Saknar du Ladan? Torka tårarna och bege dig till Scandinavium istället. Där kan du se Frölunda-Skellefteå på sektion M – och bli tårögd över alla svartgulklädda kamrater som garanterat får ditt patriotiska Skelleftehjärta att trumma i kapp med klacken.

Smaker av hemma

[Göteborg] Tänk dig fjällröding, torkat renkött, älgstek och hjortron från norrländska myrar. Stilla din hemlängtan med utsökta delikatesser från GourméGott i Lilla Saluhallen i Majorna. En liten mysig butik som specialiserat sig på svenskt mathantverk i allmänhet och godsaker från norr i synnerhet.

Istället för Ainas

[Göteborg] Saknar du gamla klassiska Skellefteåfik som Stenbergs, Gewes och fortfarande aktiva Stigs konditori och Ainas café? Då finns ett perfekt substitut för dig: Café Brogyllen. Ett klassiskt gammeldags wienercafé med hög kvalitet – långt från de stora cafékedjorna.

Gåsören vs Vinga

[Göteborg] Vackra Gåsören, det finns ingen plats som du. Kanske du tänker. Men det finns det – i alla fall nästan. Vinga i Göteborgs yttre skärgård påminner faktiskt mycket om Gåsören utanför Skelleftehamn med sitt karga landskap och kända fyr. Ta turbåten, dra på en Evert Taube-dänga (han är född där) och njut av ett skimrande hav.

 

Bra tips i all ära men inget blir väl riktigt lika bra som:

Kolla även in

Tips: “Nästan som i Piteå”

Tips: Mat och dryck